Vissen voeren doe je zo

Van visvoer krijg je algen.

Voer maximaal 3x per week 2 minuten lang, voer extra bij als het voer binnen 2 minuten op is. Na de 2 minuten mag er geen visvoer aan de oppervlakte, in het water of op de bodem van het aquarium zichtbaar zijn.

Door overvoeren ontstaan teveel afvalstoffen, zoals nitraat en fosfaat, waardoor je algen krijgt. Nu hoor ik je denken, maar nitraat en fosfaat voeg ik toch ook toe met aquariumbemesting van aquamest, dat klopt. Van aquariumbemesting van aquamest krijg je geen algen. Deze bevat 19 stoffen die in een vaste verhouding tot elkaar staan. Deze is berekend op onbelans veroorzaakt door voeren volgens de 3 x 2 minuten per week regel.

Afhankelijk van het aantal bodembewoners mag er 1 of meerdere algentabletten 3x per week worden gegeven. Deze moeten binnen 20 minuten op zijn. Voor algentabletten geldt dus de 3x 20minuten regel per week.  


Teveel visvoer gegeven?

Dit gaat perongeluk, maar soms is overvoeren noodzakelijk. Bijvoorbeeld tijdens de kweek om jongbroed (jongevisjes) te laten volgroeien. Een andere uitzondering is om zieke vissen te laten herstellen of tervoorbereiding voor transport of expositie. Zorg er voor dat de extra afval stoffen worden afgevoert zie pagina 


Voer afwisselend 

Vlokkenvoer verhoogt veelal de Nitraat terwijl roodvoer als tubefix en rodemug de forfaat verhoogt. Wordt je nitraat te hoog dan verhoogt dit de kans op groene algen, zoals draadalg, kiezelwieren en baardalg. wordt je fosfaat te hoog dan wordt de kans op blauwalg weer groter. Wissel daarom roodvoer en droogvoer met elkaar af.


Hoeveel vissen mag ik houden?

De NBAT (Nederlandse Bond van Aquarium en Terarium) schrijft voor dan je maximaal 1 gram of te wel 1cm3 vis per 3 liter aquariumwater mag houden. UITLEG ZIE HIER: visbestand-optimaliseren

© 2017 - 2023 Aquafirma | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel