Hoeveel aquariumverlichting heb ik nodig?

 

Een teveel aan licht bestaat niet, een tekort aan licht wel. Zonder licht kan een aquariumplant niet fotosynthetiseren en daardoor niet groeien. Een tekort aan licht of een tekort aan functioneel plantlicht zorgt dat de plant onvoldoende kan concurreren met algen. De concentratie voedingsstoffen uit je aquariumbemesting hoopt nu op evenals de afvalstoffen van je vissen, de alg zal van deze situatie gebruik maken om snel gaan groeien.

Do’s:

  1. Zorg voor voldoende licht. Twijfel je? dan kan je beter extra LED strips in je bak hangen. Een combinatie van phillips 840 en 830 led buizen is aan te raden. Houd de vuistregel aan dat een teveel aan licht niet bestaat, maar een tekort wel.
  2. Functioneel plantlicht: Voor de allerbeste plantengroei gebruik je functioneel plantlicht. Dit is een combinatie van hoofdzakelijk roodlicht met een beetje blauwlicht en dieprood/verrood licht. Functioneel plantlicht kun je niet in je aquarium gebruiken als hoofdverlichting, echter alleen als bijverlichting voor extra ondersteuning.

Fabeltje: Een teveel aan licht veroorzaakt alg. Dit is niet waar, in het verleden dacht men dat wel. Toen installeerde men extra tl buizen die veel warmte produceerden, deze warmde het water op waardoor alg in het aquarium ontstond.  Om deze zelfde reden mag je nooit je aquarium op een lichte plek of in de zon zetten.

95% van de tropische aquariumplanten groeien het beste tussen de 18 en 25 graden. Kom je daar buiten dan remt dit de plantengroei aanzienlijk en groeien de algen sneller.

Oude led's of TL:

De ontwikkeling in in Ledverlichting voor aquaria staat niet stil. Heb je nog oude TL verlichting of Ledverlichting die ouder is dan 2 jaar lees verder op: Welk soort aquariumlicht heb ik nodig? 

Tips:

- Zorg voor ongeveer 120% lichtintesiteit, liever iets te veel dan te weinig!

- Slechte plantengroei zorgt voor ophopen afvalstoffen.

- Niet door licht, maar door warmte krijg je alg.

- Led verlichting is beter dan TL aquariumverlichting.

- Led verlichting voor 2015 heeft een lage lichtsterkte en moet vervangen worden.

- Tropische planten groei is optimaal tussen 18 en 25 graden.

 

© 2017 - 2023 Aquafirma | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel